2012. március 22., csütörtök

Olá medvehagyma!

És újra itt van! Ismét eljött a medvehagymaszezon.
 Imádom és ki nem hagynám! Rengeteg finomság készíthető belőle, de én simán,  vajas kenyérrel is töménytelen mennyiséget meg tudok belőle enni.

Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.
Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a  gyöngyvirággal.  Az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
A medvehagyma és a gyöngyvirág közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak.
A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése.

Fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomás és vérzsírcsökkentő, vértisztító hatása van, C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét. Kedvezően hat a gyomorra, krónikus hasmenés és szorulás esetén is jó hatású. Enyhíti a szédülést, fejfájást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, könnyíti a vizeletürítést.
Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.
Az első üdítő ételünk a medvehagyma-pesto:
Hozzávalók: 8-10 db. medvehagyma levél, 1 ek. fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, kb. 2 ek. olívaolaj,
                   30g.   friss bazsalikom, 1 ek. reszelt parmezán
A medvehagyma leveleket nagyon apróra vágjuk a bazsalikommal együtt, majd a fenyőmaggal, fokhagymával és a reszelt parmezánnal mozsárban finom krémmé keverjük. Apránként hozzáadagolunk 2 evőkanálnyi olívaolajat is, illetve annyit, amennyinél kenhető, lágy masszát kapunk.
Főtt tésztához is keverhetjük, nagyon finom.



Nagyon finom a medvehagyma-krémleves:

Nagyon kevés olajon egy fej hagymát megdinsztelek,mellé rakok két gerezd zúzott fokhagymát, majd ha az illatozni kezd, teszek rá egy felkockázott burgonyát. Kevés vízzel , vagy hús alaplével felöntöm és a burgonyát puhára főzöm. Zabtejszínt öntök bele, amivel kiforralom a levesünket. Rádobok egy csokor medvehagymát, egy percig főzöm, majd az egészet rúdmixerrel egyneműsítem. Tálaláskor pirított mandulaszeleteket szórok a tetejére.
Ahogy Babukám ette, pirított kenyérkockákkal:


A medvehagyma péksüteményekbe is süthető, rendkívül kellemes ízt kölcsönözve az ételnek.
Aki nem ismeri, mindenképp próbálja ki valamilyen formában.
Aki ismeri és szereti, mindenképp gondoskodjon arról, hogy ez a hagyma legyen akár a kamrájában, akár a fagyasztójában. Rendkívül sokoldalúan felhasználható gyógynövény, mely az igazi tavasz eljövetelét jelzi, segíti szervezetünket a télen felhalmozódott méreganyagok kiürítésében, valamint az első igazi vitaminforrás a tél után.

Medvehagymás muffin:

 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölylisztet és 1 bögre tönköly fehér lisztet elkeverek 1 cs. sütőporral, 3 tk. sóval, 1-1 ek.lenmaggal és szezámmaggal. 1 fej hagymát megdinsztelek kevés sóval. 1 bögre tejet, 0.5 bögre olajat, 1 tojást, valamint a dinsztelt hagymát simára dolgozom a lisztes keverékkel, végül 1 bögre, aprított medvehagymát teszek hozzá. Előmelegített sütőben sütöm.



Legyen ez a végszó a következő viszont-olvasásig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Várom véleményed, írd meg!