2012. április 1., vasárnap

Húsvéti receptjeim!

Bár még van egy hét húsvétig, gondoltam leírom néhány, általam erre az alkalomra készített étel receptjét. Én a héten még olasz ételeket készítek, hogy megfelelően ráhangolódjak gyomorilag az ünnepre, de tudom, hogy elő kell készülni mind alapanyagból, mind pénztárcából kifolyólag a nevezetesebb eseményre. Az olasz recepteket a következő bejegyzésben teszem közzé.

Kezdjük a reggelivel, amit Babukámnak külön, erre az alkalomra készítek majd, csakúgy, mint tavaly. Remélem,  most is nagy sikere lesz!
Elkészítése roppant egyszerű és gyors. Megpirítok egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült toast kenyeret, melyen a túrót igyekszek bárány formára alakítani. Újhagyma szárából, vagy snidlingből füvet telepítek barikánk lábához. Kisebb retek karika felét használom fülnek, egy-egy hagymaszál darabkából formálom a szemét, száját, orrát. Tetszetős, nem?

Amit előre érdemes elkészíteni, az a sárga túró.
Ez a húsvéti túró nem mindenhol ismert. Ahonnan én jöttem, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, elképzelhetetlen az ünnep e nélkül, a finomság nélkül. A túró édes, kellemes zamata, remekül illik a sonka füstölt, sós ízéhez. A következő recept drága Keresztmamám receptje:
10 tojást kissé felverek, nagyobb edénybe teszem. Hozzáöntök 1liter tejet, teszek bele 2 teáskanál sót, 3-4 teáskanál fahéjat, 4-5 evőkanál cukrot, 1 van. cukrot. Mindezt takaréklángon, folyamatosan kevergetve addig főzöm, míg túrós lesz. Fontos, hogy kevergessük, mert egyrészt könnyen leragad, másrészt így tudjuk folyamatában ellenőrizni a csomósodást. 
Amikor megfelelően összetúrósodott, még két kéz segítségét kérjük.
 Egy konyharuhára, vagy pelenkára halmozzuk a túrónkat úgy, hogy az innentől kezdve, szűrőként üzemelő anyag négy sarkát összefogjuk és addig-addig csavarjuk, amíg a túró engedi. Vigyázzunk, nagyon forró, azbeszt kezűek előnyben!!
A csavarás végén összekötjük szűrő-ruhánkat és felakasztjuk úgy, hogy egy tálat alá teszünk, hogy a lé, ami még a túróban maradt, kicsöpöghessen.

Másnapra túrónk kicsöpög, összeáll és szeletelhető lesz. Nagyon finom!
Persze növelhetjük az adagot: ahány liter tej, annyiszor 10 tojás. Az 1 literből készült túró, elég kicsi, ha egy 3 tagú család minden tagja szereti. Viszont kipróbálásra, kóstolásra éppen elegendő!

Tavaly, a TV Paprika egyik műsorában hidegtálak készítéséről volt szó. Ott figyeltem fel a különböző ízesítésű töltött tojásokra. Gusztusos volt, elkészítése egyszerű és gyors, a végeredmény fantasztikus. Kipróbáltam én is ezeket a tojásokat Babukám születésnapjára és osztatlan sikert arattak mindenkinél:


Tojáskrém különböző ízesítésben töltött tojáshoz, hidegtálakra, húsvétra:
Alap tojáskrém: Tetszőleges mennyiségű tojást keményre főzünk. Amikor kihűltek, megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, a belsejét lereszeljük. Sűrű besamellt készítünk, melybe belekeverjük a lereszelt sárgákat, borsozzuk, mustárt, vajat teszünk hozzá, simára dolgozzuk. Egynemű, sima, sűrű krémet kell kapnunk.
Ezt a krémet így is vissza lehet tölteni, nyomózsák segítségével a ketté vágott tojások fehérje-részébe.

Nézzük az ízesítést!
Készíthetünk magyaros, kaviáros, lazacos ízesítésű tojásokat.

Magyaros: az alap tojáskrémbe apróra vágott téliszalámi, lila hagyma, pirospaprika kerül.
                  Az alapkrémet alaposan kikeverjük a fent felsorolt anyagokkal.
                  Nyomózsákba töltjük, a tojásfehérjékbe nyomjuk, téliszalámi-darabbal (pici 3szög), és piros                   pritaminpaprikával díszítjük. 

Kaviáros: az alap tojáskrémbe alaposan eldolgozunk vajat, citromlevet, apróra vágott póréhagymát.
                Nyomózsákból töltjük a fehérjékbe, a kaviár a tojáskrém tetejére kerül, díszítésként.

Lazacos: az alap tojáskrémbe vajat, citromlevet, apróra vágott kaprot és füstölt lazacot keverünk.
               Nyomózsákból töltjük a tojásokba, egy darabka kaporral és lazac-szelettel díszítjük.

Nagyon mutatós és ízletes a következő sonkatekercs:
Tégla alakú, igen vékony sonkaszeletekre teszek ruccolát. Ráhelyezek egy darabka camembert sajtot, az egészet feltekerem és fogpiszkálóval átszúrom.

Mivel az én konyhám sajnos elég kicsi ahhoz, hogy egyszerre többen is leüljünk az asztal köré, a vendéglátást és  nagyobb ünnepeken a tálalást általában hidegtálakkal szoktam megoldani.






A hidegtálra kerülhet még ragacsos-édes csirkeszárny, mely nagyon gyorsan elkészül:
Tetszőleges mennyiségű csirkeszárnyat kettévágok. Én a következő adagokat, kb. 10-15db. csirkeszárnyra méreteztem. A kettévágott szárnyakat megszórom 1 evőkanál cukorral, 4 evőkanál szójaszósszal, 2 evőkanál worcestershire-szósszal és 2 evőkanál balzsamecettel jól elkeverjük. Hőálló tálba tesszük, előmelegített sütőben sütjük. Ha kész, pirított szezámmaggal megszórjuk és elkavarjuk.

Elsősorban a gyerekek kedvence ez a sült, édes íze miatt, de azoknál is sikert arat, akik szeretik a távol-keleti konyhát.

A fenti képen látható jing-jang tálban fűszervaj van, mely a következőképpen készült:
10 dkg. puha vajat habosra keverek 1 evőkanál pirospaprikával, 1 kisebb gerezd fokhagymával, 5-8dkg. nagyon apróra vágott (legjobb a darált) paprikás szalámival.

A világosabb színű krém, köles-szendvicskrém:
Kb. 5dkg. kölest megmosunk, fél liter sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. 25dkg. túrót, vagy gomolyát villával összetörünk, apróra vágott petrezselyemmel, őrölt köménnyel, kefirrel és a kölessel összedolgozzuk.

Szeretek fasírtrudakat készíteni, mivel az hidegen is fogyasztható, hidegtálakra remekül illik.A töltött és a sima egyaránt nagyon finom.
1kg. pulyka-darálthúshoz felaprítok egy nagy fej vöröshagymát, melyet megdinsztelek. Ezt a hagymát, kevés sót, kb. 1 evőkanálnyi pirospaprikát, 2 evőkanálnyi vega-mix-et, 2 tojást, 2 közepes gerezd, zúzott fokhagymát alaposan összedolgozok. Annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy formálható masszát kapjak. Az immár fűszeres húst ketté osztom. Az egyik részét tepsibe teszem, rudat képezve belőle.
A másik feléből vékony réteget teszek a tepsi aljára, helyezek rá főtt tojásokat, amiket a maradék hússal bevonok.
Előmelegített sütőben sütöm. Nem fedem le, mert a kisült lével folyamatosan locsolgatom, ettől lesz szép piros.
Miután készen lett, megvárom, míg kihűl, így szeletelésnél nem esik szét.

Húsvétkor nálunk elmaradhatatlan a tormás cékla-saláta, melyet mindig anyósom készít és amely utánozhatatlanul finom. Még a szakács-sógorom is elismerően nyilatkozott róla, pedig Ő aztán igencsak nagy ínyenc hírében áll.
Szóval ez a saláta az, amit most szeretnék én elkészíteni a Mama receptje alapján, de ezt a receptet még el kell kérnem Tőle, így egy-két nap türelmeteket kérem.

A tálalási dekorációt igazából mindig akkor találom ki, amikor készítem a tálakat. Amit rendszeresen használok, az a paradicsom-rózsa, mely elkészítése egyszerű, maga a rózsa pedig, igen mutatós.
A paradicsomot alulról ( a szárcsonkkal szembeni oldal) kezdem el kiskéssel, nagyon vékonyan lehéjazni úgy, hogy elsőként egy kör alakot vágok a héjból és ebből folytatom körbe a lehéjazást, mint amikor az almát hámozzuk. Ez a kör adja majd a rózsánk alját, talpát. Amikor körbevágtuk a paradicsomot, a talptól kiindulva, szépen feltekerjük a héjat, a hámozás menetét követve (mindig kívülről adjuk hozzá a következő réteget, de annyira adja magát, hogy másként nem is lehet feltekerni).

De íme még néhány ötlet az ünnepi asztal díszítéséhez, melyekből idén én is biztosan használni fogok néhányat:






Legyen ez a végszó a következő viszont-olvasásig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Várom véleményed, írd meg!