2012. április 25., szerda

Egészségünk érdekében!

Kaptam egy nagyon jó könyvet édesanyámtól. Terítéken az egészség a címe, melyet a Reader's Digest kiadó "dobott" piacra, ill. a könyves boltokba.

Én szeretnék ebből a könyvből és a tanulmányaimból a lehető legtöbbet megosztani Veletek, hogy egyrészt kibővíthessük a tudástárunkat e témában, másrészt, hogy segítséget nyújthassak azoknak, akiket ez igazán érdekel.
Az elmúlt években egymást érik az újabbnál újabb, gyógyhatású "anyagok" felfedezéséről szóló hírek, melyek arra próbálnak választ adni, hogyan segíthet például a zabpehely a szívbetegségek megelőzésében, a lazac az asztma tüneteinek enyhítésében, a földimogyoró a magas koleszterinszint csökkentésében, vagy a joghurt az ekcéma elleni harcban.
A "csodaszereket" tehát a patika helyett, elsősorban a konyhában kell keresnünk.
Napjainkban már egyre több orvos kezdi komolyan venni azokat a kutatási eredményeket, melyek azt bizonyítják, hogy az élelmiszerek a betegségek megelőzésében, gyógyításában nagy szerepet játszanak és egyre több orvos javasol táplálkozásterápiát a mindennapi betegségekre.

"Minden nap egy alma, az orvost távol tartja."-eme régi, népi mondást, ma már tudományos eredmények is alátámasztják. A keleti orvostudomány azt vallja, hogy az almát étkezés után fogyasszuk, hogy a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok maradéktalanul kioldódhassanak a szervezetben.
Bár a legtöbben úgy tartják, hogy a gyümölcsöket nem szabad más élelmiszerrel együtt fogyasztani, sőt két különböző gyümölcsöt sem, az alma és az ananász kivételt képeznek, ugyanis a bennük lévő enzimek segítik az emésztést és nem okoznak erjedést a gyomorban.

Egy csésze zöld tea 30-40 féle olyan vegyületet (katechin) tartalmaz, melyek rákellenes hatásúak, csökkentik a koleszterinszintet és a fogyást is elősegítik, mindemellett antioxidáns hatású.

Számos élelmiszer tele van olyan hasznos vegyületekkel, amelyek erősítik szervezetünket és védenek a különféle betegségektől.

Ritka az olyan gyógyszer, amellyel ne lenne valami probléma. Ma már több, receptre kiadott, régebben népszerű fájdalomcsillapítót hiába keresnénk a patikákban, ugyanis be kellett szüntetni a gyártásukat a rengeteg mellékhatás miatt.
Dr. Lenkei Gábor: Cenzúrázott egészség c. könyvében rámutat arra, hogy a civilizált világban a szív-érrendszeri, a rák miatti és az agyi vérkeringési zavarok következtében bekövetkező három vezető halálok után, a negyedik, a gyógyszermellékhatások okozta elhalálozás.

Ezeket szem előtt tartva, néhány fejezetet szentelnék a gyógyító élelmiszerek ismertetésével.

Hamarosan indulunk a zsírok ismertetésével!

Legyen ez a végszó a következő viszont-olvasásig!

3 megjegyzés:

  1. Györgyikém kíváncsian várom! Zöld teával kapcsolatban lenne egy kérdésem... melyik fajta a jó? Gondolom inkább gyógynövény boltban érdemesebb megvenni, nem nagyon bízok a bolti tucat termékek hatásában.A gyógyszerekkel kapcsolatban teljesen igaz... én pl. az allergia ellenes gyógyszereimtől rendre álmos vagyok. Nem is szedem, csak ha nagyon muszáj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Juditom! Mindenképpen szálas teát vásárolj minden típusból, amiből csak lehet. Én a Dr.Chen termékekben még nem csalódtam, szeretettel ajánlom. Olyan bioboltban vásárolj, ahol biztos vagy abban, hogy megfelelő helyről szerzik be a termékeket, ahol esetleg már ismerős vagy az eladó számára.

      Törlés
  2. Köszönöm szépen, utána fogok járni.

    VálaszTörlés

Várom véleményed, írd meg!